Odotellessa. Joulusiivousta.

Nyt oli lyhdyt sytytetty; punaisina, keltaisina ja vihreinä ne katselivat lempeitä kuvajaisiaan ikkunaruuduista. Vieraat saapuivat keittiöön, tervehtivät juhlallisesti toisiaan ja istuutuivat pöytään.

Harmaa ja pimeä marraskuu alkaa kääntymään loppua kohti. Ennen ensimmäistä adventtia, tällä viikolla, on joulusiivouksen aika. Viikko ennen joulukuun alkua, juuri ennen kuin äitini saapuu luoksemme joulumarkkinatohinoissaan.

Juhlat olivat ohi. Kun kaikki olivat menneet nukkumaan, Vilijonkka jäi ajatuksiinsa vaipuneena seisomaan keskelle keittiötä. Kaikki oli ylösalaisin, köynnöskiehkurat poljettu silpuksi, tuolit kaatuneet päistikkaa, ja paperilyhdyistä oli tippunut steariinia kaikkialle. Vilijonkka poimi lattialle pudonneen voileivän, puraisi siitä hajamielisesti palasen ja heitti loput likaämpäriin. – Onnistuneet juhlat, Vilijonkka sanoi itsekseen. ….

Leikit ohi?
Leikit ohi?

Hän nukkui sikeästi puoli yhdeksään asti, sitten hän heräsi, katseli ympärilleen ja sanoi itsekseen: – Kauhistus , miltä täällä näyttää! Tänään pidetään suursiivous.

En ole intohimoinen siivooja. Kotimme luonnollinen tila muistuttaa lähinnä järjestelmällistä kaaosta. Joulusiivous kuuluu kuitenkin ikään kuin rituaalinomaisena osana joulun odotuksen aikaan.  Siivoan aina huone kerrallaan. Lapset ja puoliso auttavat omilla askareillaan, josko kerran vuodessa tavarat löytäisivät oman paikkansa. Kellot, kirjaston kirjat, Transformersit, muistipelit… On mukavaa, kun joulu voi levittäytyä puhtaaseen kotiin, pyyhityille pinnoille.

Vilijonkka siivosti. Joka ikinen talon kattila pihisi liedellä lämmittämässä pesuvettä, harjat ja rievut ja pesuvadit keikkuivat ulos kaapeista ja kuistin kaide oli mattojen kattama. Oli meneillään valtavin suursiivous mitä kukaan on nähnyt. Muut seisoivat pihamaalla ja ihmettelivät.

Vähitellen siivousinto tarttui ihan itsestään kaikkiin muihin paitsi Ruttuvaariin. Kaikki kantoivat vettä tai puistelivat mattoja, he hankasivat sieltä täältä puhtaaksi jonkin läiskän lattiaa, kukin sai jonkin ikkunan pestäkseen…Niin kului loistava suuri siivouspäivä iltaan…Illan hämärtyessä kaikki oli paikoillaan, kaikki oli pesty ja kiillotettu ja tuuletettu, ja talo kurkisteli vastapestyin ikkunaruuduin kainona ympärilleen.

Joulusiivoukseen saa vinkkejä vaikkapa Martoilta, Kotiliedeltä ja Kotivinkiltä. Yksi neuvo nousee kuitenkin yli muiden: älä stressaa. Jos siivous ahdistaa, sammuta lamput ja sytytä kynttilä. Tai luota joulussa Heli Laaksosen Joulupatjaan

Joulupatja o mu omakeksimä perinne, mink mää tahtoissin lanseerat niil ihmisil, ketkä tahto viättä lepojoulu.Joulupatja tehrä nii, et jouluaattoaamun sänkyst raahata patja keskel olohuane lattia peittoines tyynyines päivines. Ympärs asetella ruakka (mitä ei ole itte tehty vaa myyjäisist ostettu tai jonku ahkeran jouluihmisen laittama), namei ja uussi kirjoi ja mitä muit paketei onki sattunu saama.Siäl peito al sit maatta uuttevuatte saak, käännetä välil kirja sivui taik kylkke ja ojennella kätt kohren konvehtei. Viarai ei saa tul käymä, eikä itte kuulu käyrä missä. Ei ol väli onk yksinäine, parilline taik perheline – joulupatja o joustava ratkaisu. Ku siit nousse, o niin kyllästyny makkamisse ja niin täys tyäntouhu ja toiminna ilo, et sitä riittä pitkäl kevässe. -Heli Laaksonen-

Kun siivous perjantaina toivottavasti ainakin suurimmilta osin valmistuu, joulu saa tulla kotiimme. Vaikka ei siivous ihan valmiiksi tulisikaan, lämmitän glögiä ja otan viltin alle mukaan hyvän kirjan.

Tee työtä ja rakasta.
Tee työtä ja rakasta.

otteet: Muumilaakson marraskuu (Tove Jansson 1970)

Teetkö sinä joulusiivouksen jo hyvissä ajoin tai vasta ennen joulupyhiä? Tai teetkö lainkaan erityistä joulusiivousta?

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Odotellessa. Joulusiivousta.

 1. Postailinkin jo viime kuussa omista joulusiivouspuuhistani. Aika samoja aatoksia. Juuri äsken järjestelin pientä alkovia, joka on minun oma soppeni. Vilijonkan tapaan olen meillä se, joka napisee epäjärjestyksestä ja pistää pystyyn suursiivouksia, ainakin jouluksi ja juhannukseksi 🙂

  Tykkää

  1. Pitääpä käydä blogissasi uudelleen lukemassa, loppusuoralla tässä 🙂 Minulla on kyllä myös tuo Vilijonkan rooli. Minäkin pistän suursiivouksia pystyyn juuri jouluksi, usein keväisin ja sitten viimeistään kesälomien jälkeen, kun palataan arkeen. Lapsiperheessä muutoin kyllä useimmat muut asiat ajavat siivoamisen edelle, mutta kyllä täytyy sanoa että kyllä puhdas koti on ihan kiva 🙂

   Tykkää

 2. Milla, olen entinen täydellisten joulujen järjestäjä;) Muutama vuosi sitten tuunasimme joulun ihan uusiksi nuorison mielipidettä kysyen ja nyt se on sitten ollut, että Hyvästi täydelliset joulut! Laatikkoruokia ei pöydästä enää löydy muuta kuin R.lle tekemäni hämäläinen perulaatikko, tilalle ovat tulleet alkupalana graavisiikatartarleipä ja sitten kalaa monella soritlla. Kinkulla on vain minirooli ja minä ja tytär jätämme sen väliin. Pöydässä istutaan tunteja kynttilöiden valossa ja jälkkärinä on juustoja ja hedelmiä, voipa olle joku dolce myös. Siivous? Mitä se on;)

  Joulu on vuodenaikajuhlista ihanin ja sitä on kiva viettää parikin viikkoa ❤

  Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s