Kotona

Lyhyenkin reissun jälkeen on mukava tulla jouluiseen kotiin, sytyttää valot ikkunoihin ja pihalle. (Vaikkakin sivuhuomautuksena todettakoon, että joulusiivous on välillä kuin kaunista unta vain ja koti kuin Transformersien ja Ninja Turtlesien taistelukentältä. Joku myös viljelee pieniä legopalasia pitkin lattioita.)

Valot kuistilla.

Aamulla, kun avasimme laivan hytin verhot näimme todella kauniin auringonnousun melkeinpä tyynen meren yllä. Pian auringon punaiset säteet peittyivät harmaan pilvimassan taakse. Helsinkiin saavuttaessa taivas oli kirkastunut ja kaupungin satama näytti pakkasaamuisen kauniilta. Kuin kevyt usva olisi leijunut satama-alueen yllä, meri oli tyyni ja värit tuntuivat kauniilta ja harmonisilta. Lunta ei edelleenkään pääkaupunkiseudulla näy, mutta pakkanen oli puraissut maata sen verran, että maa oli kauniin huurteinen. Minä tein vielä hieman töitä kotona, lapset saivat lomailla.

Samalla, kun avasin koneen kuuntelin Jouluradion Jesse Kaikurannan ja  Lenni-Kalle Taipaleen version Hoosiannasta. Se kaikui kuulaassa pakkasaamussa kauniisti. Jos et vielä ole kuunnellut kappaletta, kuuntele se vaikka YouTubessa.

Hoosianna tuo mieleen kouluajan ja joulunajan joulukirkon. Koulussamme oli hieno ja taitava kuoro, joka tarjosi meille joka vuosi varsinaisen joulumusiikin elämyksen. Sittemmin olen kuullut mm. helsinkiläisen Cantores Minoreksen kuoron upeaa jouluista laulua Helsingin Johanneksen kirkossa ja lauluyhtye Rajaton Helsingin Kallion kirkossa. Edelleen ikimuistettava oli jouluinen kuorokonsertti Wienin Pyhän Stefanin katedraalissa, ja englantilaisten joululaulujen yhteislaulutilaisuus Helsingin tuomiokirkossa. Viime vuonna sain kunnian osallistua Tapiolan kuoron joulukonserttiin Espoon tuomiokirkossa, se oli todella kaunis.

En ole kovinkaan uskonnollinen ihminen, mutta joulumusiikki ja kirkko kuuluvat kouluajan upeista kokemuksista johtuen mielestäni erottamattomasti yhteen. Pidän kirkoista ja niiden tunnelmasta, ja joulumusiikki tekee hetkestä todella rauhoittavan. Tänä jouluna pääsen puolisoni kanssa lauluyhtye Rajattoman konserttiin Helsingin musiikkitalossa. Konsertti rauhoittaa joulunviettoon juuri ennen joulunpyhiä.

Tukholman Skansenilla kaunisääninen naiskuoro lauloi joululauluja aivan upeasti. Harmi etten voi jakaa teille ääntä.

Upeaääninen naiskuoro.
Upeaääninen naiskuoro Skansenilla.

Ruotsalaiset osaavat leikkiä kuusen ympärillä. Iloista menoa koko perheen voimin Skansenilla. Lisää tunnelmia seuraavalla kerralla 🙂

Tanssia kuusen ympärillä.
Tanssia kuusen ympärillä.

Musiikilla, myös joulumusiikilla, on minulle hieman samanlainen vaikutus kuin kirjoilla. En voisi elää ilman niitä. Mitä joulumusiikki merkitsee sinulle? Missä sinä kuuntelet mieluiten joulumusiikkia? Tai kuunteletko lainkaan?

 

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Kotona

  1. Kaikkein ihaninta ovat kirkkojen joulukonsertit, joista eräs ikimuistoisin on Johanna Rusasen konsertti, jonka jälkeen saimme vielä viettää pikkujouluiltaa laulajan ihastuttaessa mukanaolollaan. Meillä kuunnellaan joka joulu Johanna Rusasen levyä Joulun valoa, josta löytyvät niin Ave Maria (Lucci), Ave Maria (Caccini) kuin Walking in the air. Oma suosikkini on Oi Jouluyö.

    Mustavalkoinen naiskuoro kuva olisi niin täydellinen ilman turkiksia. Lopetin juuri minulle vuosikymmeniä tulleen rakkaan aikakauslehteni, viikon kevennykseni turkismainosten takia ja eilen jopa päätoimittaja kysyi, miksi olin lehden lopettanut ja sain kertoa syyn. Tiettävästi Ruotsissa on jo aikataulu, jonka puitteissa turkistarhat sulkeutuvat. Koko muu läntinen Eurooppa paitsi Suomi on jo tässä rintamassa.

    Nyt lunta toivokaamme! Lumen valoa alkaneeseen joulukuuhusi<3

    Tykkää

  2. Joulumusiikki merkitsee paljon. Joululaulut ovat tapa virittäytyä jouluun, mutta myös mahdollisuus rauhoittua ja nauttia hetkestä. Rauhalliset ja ikivihreät joululaulut ovat eniten mieleeni, mutta toki tunnelmasta riippuen myös rallatuksillakin on paikkansa. Ilman musiikkia ei tule jouluakaan.

    Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s