Talviaamun taikaa

”Taivas oli melkein musta, mutta lumi oli kuutamossa kirkkaan sinistä. Meri nukkui jään alla ja mullassa juurien välissä kuorsaavat pienet mönkiäiset uneksivat keväästä. Mutta siihen oli vielä melkoinen matka, sillä talvi ei ollut pitemmällä kuin vähän ohi uuden vuoden.”

Talviaamu. Talviaamuissa on omanlaisensa taikaa. Kun arkiaamuna (saatuani ensin uneliaat pikkupojat ylös sängyistään) avaan oven, ja astun ulos, tuntuu kuin tulisin toiseen maailmaan. Talviaamut ovat hiljaisia. Hiljaisuus on rauhallista ja turvallista. Ja jollain tapaa täynnä odotusta. Varsinkin tämä tammikuu. Pakkanen puraisee nopeasti nenänpäätä. Melkein ainoa ääni, jonka kävellessäni juna-asemalle kuulen, on lumen narskuminen kenkien alla. Joskus satunnainen lintu, autojen hurinaa. Kun saavun asemalla, tuntuu että vähitellen astun tuosta maailmasta ulos.

Asemalla.
Asemalla.

”Mutta sisällä oli lämmintä.”

”Ja sitten tapahtui jotain sellaista, mitä ei ollut nähty ei kuultu siitä päivin, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen. Muumipeikko heräsi eikä saanut enää unta.”

Viikonloppuna, kun on aikaa. Venyttelen ja vanuttelen. Raotan silmiäni. Jossain kaukaa jo kuuluu iloinen soperrus, on viikonloppuaamu: ei päiväkotia tai koulua! Miten reippaasti lapset jaksavatkaan nousta. Vedän villasukat jalkaan. Kömmin alakertaan. Hyvää huomenta poikani, nukuitteko te makoisasti? Laitan kahvin tippumaan. Haen villatakin, astun ovesta ulos. Hiljaista, pakkasta. Sytytän pihaan valon, on vielä hetken pimeää.

Aamu lumimyrskyn jälkeen.
Lumisateen jälkeen. On vielä hetki pimeää.

Köpsyttelen postilaatikolle. Sanomalehti. Palaan lämpimään ja laitan puuron pojille kiehumaan, on ihana viikonloppu. Ei kiire mihinkään. Mikä olisikaan viikonloppuaamuna herkullisempaa kuin vastaleivotut, lämpimät sämpylät! Yösämpylät valmistuvat nopeasti aamullakin. Ohjeen löydät täältä

Yösämpylät. Lämmintä leipää aamiaispöytään!
Yösämpylät. Lämmintä leipää aamiaispöytään!

Kahvi. Tai kaksi kahvia. Kolmaskin. Uusi päivä voi alkaa.

Kahvi. Huumeeni.
Kahvi. Huumeeni.

Nautinnollista viikonloppua ❤

 

(otteet: Tove Jansson, Taikatalvi  1958)

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Talviaamun taikaa

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s