Nyt alkoi pitkä kevät

Äkkiä tuntui siltä kuin valtava ovi olisi lentänyt selälleen, pimeys aukaisi kitansa ja kaikki tuli täyteen märkää lentävää lunta.

Se ei tullut enää ylhäältä päin, se tuprusi pitkin maata, se ulvoi ja työnsi kuin jokin elävä olento.

Muumipeikko kadotti tasapainonsa ja pyöri ympäri. Hän sai korvansa täyteen lunta ja säikähti kauheasti.
Aika ja koko maailma oli kadonnut.
Kaikki, mitä saattoi koskettaa ja katsoa oli lentänyt tiehensä. Jäljellä oli vain noiduttu pyörre, tanssiva, kostea ja pimeä.

Järkevä henkilö olisi voinut sanoa, että nyt alkoi pitkä kevät. (Tove Jansson, Taikatalvi 1957)

Miten Tove löytääkin tarinoissaan niin oikeat sanat? Talvi tuli maanantaina kylään, kirjaimellisesti vaakatasossa. Se ikään kuin tönäisi jo hiljaa pihoille hiipineen kevään syrjään ja osoitti voimansa. Se ei jättänyt epäilyksen häivää siitä kenellä on oikeus astua kevään tontille. Keväästä näyttää tosiaan, tulevan jäätävän pitkä.
Mutta onneksi sisällä viheriöi ja ulkonakin voi olla lämmin. Löysin itselleni äidin käsitöiden aarrelaukusta pipon. Äitini on ehkä oman suuren pienen maailmani mittapuulla värikkäin, luovin ja idearikkain ihminen, jonka koskaan tulen tuntemaankaan.

Itse, kun olen syntynyt peukalo keskellä kämmentä, siksi ehkä viihtynyt enemminkin nenä kiinni kirjassa, urheilemassa ja ihastelemassa muiden teoksia. Tosin olen minäkin virkannut, tehnyt ristipistoja (mallin mukaan se on jopa äärimmäisen rentouttavaa) ja kutonut sen yhden ainoan ja viimeisen villapaidan. Siitä tulikin oikein tosi hieno vaikka itse sanonkin.

Mutta äitini. En ehkä koskaan opi ymmärtämään mistä hänen loputon luovuutensa ja sinnikkyytensä saa voimansa. Ideat tulevat kaduilta, lehdistä, nuorilta ja vanhoilta. Jostain syvältä sydämestä. Äitini on aina itsensä, ja siksi hänet huomataan. Kaikenkirjavissa vaatteissaan. Äitini habituksessa näkyy elämän koko kirjo. Ja siksi häntä arvostan. Äitini on oikea elämän HelmaHelmi (klik).

Äitini on kokenut elämässään paljon, aina hän on uudestaan ja uudestaan kerännyt voimansa. Ja jaksaa, kun me nuoret… Äiti jaksaa aina. Mutta mitä tulee käsitöihin. Parhaat lahjani ikinä ovat niitä itsetehtyjä. Mistään muualta en (tai lapsenikaan) ole saanut, enkä koskaan saakaan, niin hienoja hameita, lapasia, ja näitä ihania pipoja. Missään ei ole niin paljon rakkautta ja ajatusta.

Ne lämmittävät. Sisäisesti ja ulkoisesti. Kiitos äiti

Mainokset

10 kommenttia artikkeliin ”Nyt alkoi pitkä kevät

 1. Äidit vain, nuo toivossa väkevät…/ Heille on annettu voima ja valta / kohota unessa pilvien alta / ja katsella korkeammalta…

  Eikö vain Lauri Viita osannutkin pukea hienosti sanoiksi meidän monen ajatukset omasta äidistä?

  Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

  Liked by 1 henkilö

 2. Hei,
  Tätä postausta lukiessa tuli ihan sama Lauri Viitan runo mieleen, jonka Päivi tuossa edellisessä kommentissa kirjoitti. Ihanaa, että sinulla on tuollainen aivan ihana ja rakastava äiti 🙂
  Pääsiäisiloa sinne!

  Liked by 1 henkilö

 3. Ihana äiti, jolta olet varman perinyt jotain muuta kuin käsityötaidon. Emme me kaikki voi olla käsityöihmisiä. Oma äitninikin ja on tyttäreni, mutta minun kohdalla tuo juttu hyppäsi yli. Voin silti rakastaa kaikkia ihania lankoja ja kutoa/neuloa vaikka kuinka ihania, pitkiä kaulaliinoja kaikissa väreissä ja virkkasin myös issikalle talviloimen!

  Kevät ja huhtkuu, onko mitään petollisempaa, kun antaa lupauksia, paisuttelee silmuja ja sitten sataakin märkiä rättejä taivaan täydeltä.

  Rauhallista pääsiäisen aikaa, Milla!

  Liked by 1 henkilö

 4. Täällä taas maa on paljas ja aurinko paistoi lämmittäen lähes kesän lailla. Piti kuoriutua hanskoista ja kaulahuivista, vaikka petollinen tuuli piti vielä korvat peitossa! Täällä on virpomispäivä vasta lauantaina, joten täältä virtuaalivirpomiset: ”Virvon varvon vitsasella, tällä pajunoksasella, en minä paljon palkkaa vaadi enkä velkakirjaa laadi, Jumala sinua siunatkoon!” 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Meillä on kovin sateista, mutta pääsiäisloma lämmittää mieltä 🙂 Kiitos virpoamisista ❤ Meillä jäikin virpomiset tänä vuonna väliin, joten tämä tulikin sopivasti. Rauhallista pääsiäistä sinulle 🙂

   Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s