Olipa kerran avaruus

Puolisoni on tieteeseen ja sen ajankohtaisiin aiheisiin erikoistunut toimittaja. Tämä tarkoittaa meillä sitä, että kun minä perustan mielipiteeni osittain oppimaani, lukemaani, mutta joskus vain intuitioon, tunteisiin ja ties mihin järjellisyyden vastaiseen, niin meillä välillä törmätään. Kun itse luen säätiedotukset tavallisen kansan suosimilta sääsivustoilta, puolisoni seuraa auringonpilkkujen aktiivisuutta ja NAO-indeksiä, joka kuvaa Pohjois-Atlantilla vallitsevia säänvaihteluita. Kun minä näen yötaivaalla kauniitakin kauniimpia tähtiä, puolisoni näkee useimmiten ”vain” kirkkaita planeettoja ja kaasupalloja.

Loppukesän ja syksyn öinä saaristossa (tai muualla jossa kaupungin valot eivät häikäise) nähdä taivaalla Linnunradan. Linnunrata on oma galaksimme, jossa sijaitsee mm. Maa ja muu aurinkokunta. Tiesitkö, että Linnunrata koostuu noin 100-400 miljardista tähdestä?
Loppukesän ja syksyn öinä saaristossa (tai muualla jossa kaupungin valot eivät häikäise) voi nähdä taivaalla Linnunradan. Linnunrata on oma galaksimme, jossa sijaitsee mm. Maa ja muu aurinkokunta. Tiesitkö, että Linnunrata koostuu noin 100-400 miljardista tähdestä?

Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä. Harmittavan usein tunnen kuitenkin syyllisyyttä siitä, että ymmärrykseni ja tajuntani eivät jaksa keskittyä kuuntelemaan hänen selityksiään. Asiat tuntuvat usein tätä maailmaa suuremmilta ja käsittämättömämmiltä.

Miehelläni oli viime vuonna upea mahdollisuus vierailla ESO:n (European Southern Observatory) observatorioilla. Paranalissa sijaitsee yksi merkittävimmistä tähtitieteellisen tutkimuksen tärkeimmistä observatorioista. Observatorio on merkittävän Very Large Telescope-projektin kaukoputkien sijoituspaikka. Observatoriot sijaitsevat reilusti yli 2000 metrin korkeudessa.
Miehelläni oli viime vuonna upea mahdollisuus vierailla ESO:n (European Southern Observatory) observatorioilla. Paranalissa sijaitsee yksi merkittävimmistä tähtitieteellisen tutkimuksen tärkeimmistä observatorioista. Observatorio on merkittävän Very Large Telescope-projektin kaukoputkien sijoituspaikka. Observatorio sijaitsee yli 2600 metrin korkeudessa. 

Päätin kuitenkin ottaa askeleen mukavuusalueeni ulkopuolelle. Hyvän ystäväni houkuttelemana (olen tunnetusti yllytyshullu…) ilmoittauduin toukokuussa avoimen yliopiston Maailmankaikkeus nyt -luentokurssille, joka lupasi ’vauhdikkaan tutustumiskurssin tähtitieteestä kiinnostuneille’ maailmankaikkeuden rajalta toiselle.

ESO:n Alma on maailman suurin, uusin ja tarkin radioteleskooppi, joka koostuu 66 antennista. Sen avulla voidaan tutkia jotain sellaista mitä ei koskaan ennen ole voitu tutkia. Antennit sijaitsevat peräti 5000 metrin korkeudessa. Tiesitkö, että Chilen Atacaman autiomaa ja sen vuoristo on suotuisin olojensa vuoksi parhaita paikkoja maailmassa tähtitaivaan tarkkailuun? Myös Suomi on osallisena monikansallisen ESO:n toiminnassa.

Vauhdikkaasta en tiedä, mutta tajuntaa laajentavaa tämä on. Kurssilla on jäljellä kaksi luentokertaa. Jos en kurssista mitenkään ihan kaikkea päähäni omaksukaan tai edes ymmärräkään, niin jollain tavalla asioiden läpikäyminen asettaa maailman mittasuhteisiinsa. Ja hämmentävää kyllä, huomaan kiinnostuvani aiheesta vain lisää!

Tiesitkö, että taivas ei ole oikeasti sininen? Taivaan sininen väri johtuu ns. Rayleigh'n sironnasta. Ilman happi- ja typpimolekyylit sirottavat valoa, jota osuu silmiimme kaikista suunnista. Ellei ilmakehää olisi sirottamassa valoa, taivas olisi päivälläkin sysimusta. Lyhytaaltoinen sininen valo siroaa paljon voimakkaammin kuin punainen, joten taivas näyttää siniseltä.
Tiesitkö, että taivas ei ole oikeasti sininen? Taivaan sininen väri johtuu ns. Rayleigh’n sironnasta. Ilman happi- ja typpimolekyylit sirottavat valoa, jota osuu silmiimme kaikista suunnista. Ellei ilmakehää olisi sirottamassa valoa, taivas olisi päivälläkin sysimusta. Lyhytaaltoinen sininen valo siroaa paljon voimakkaammin kuin punainen, joten taivas näyttää siniseltä (astro.utu.fi).

Siitä, miten itsekäs ihminen oikeastaan on ajatellessaan, että maailma rajoittuisi maapallolla vallitsevaan elämään. Asioihin syventyessä kokee hieman saman herätyksen kuin oleskellessaan pidemmän aikaa ulkomailla. Kun asioita tarkastelee hieman kauemmasta perspektiivistä, niin maailma alkaa näyttää aika erilaiselta.

Tämä perspektiivi antaa näkemystä myös siihen, miten maailma toimii, miten me toimimme. Miten valtavan upeita ja kauniita, ja merkittäviä, ilmiöitä avaruus kätkee sisäänsä. Perspektiiviä siihen valtavaan valtavaan kokonaisuuteen, johon me kuulumme. Jota on niin usein vaikea ymmärtää.

Kamera näkee jo niin paljon enemmän kuin paljain silmin ikinä voimme. Tiesitkö, että tähdet ovat oikeasti kaasupalloja? Toiset loistavat kirkkaammin, toiset himmeämmin. Myös Aurinko on tähti, jota Maa, muut planeetat sekä aurinkokuntamme muut kappaleet kiertävät. Kuvassa näkyvät pilvimäiset muodostelmat ovat Linnunradan ns. seuralaisgalakseja. Kuva Paranalin Very Large Telescopelta.
Kamera näkee jo niin paljon enemmän kuin paljain silmin ikinä voimme. Tiesitkö, että tähdet ovat oikeasti kaasupalloja? Toiset loistavat kirkkaammin, toiset himmeämmin. Myös Aurinko on tähti, jota Maa, muut planeetat sekä aurinkokuntamme muut kappaleet kiertävät. Kuvassa näkyvät pilvimäiset muodostelmat ovat Linnunradan ns. seuralaisgalakseja. Kuva Paranalin Very Large Telescopelta.

Vaikka luennolla istuminen muutamana iltana viikossa töiden jälkeen on tuntunut raskaalta, on se tajunnan laajentumisen ohella tuonut muutakin. Olen tavannut ystävääni pitkästä aikaa useamminkin. Ja huomannut. Ei tiedonhalulla ja -janolla ole ikärajaa. Vielä nelikymppisenäkin ehtii 🙂

Viikonloppuna kuunnellaan ja nuuskutellaan kevättä. Ja ihaillaan yötaivaan tähtiä!

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Olipa kerran avaruus

 1. Milla, joka kerta imaiset teksteilläsi lukijan kanssasi ihmettelemään maailman ja luonnon monimuotoisuutta, monimutkaisuutta ja kauneutta. Jopa arjen asiat saavat teksteissäsi uuden ulottuvuuden. Mielenkiintoisia, uusia asioita taas opin. Aleksi taisi viime vuonna suorittaa tuon saman kurssin ja oli aivan täpinöissään oppimastaan. Ja kuinka hienoja kuvia, upeita kerrassaan. Jälkeen kerran. Ihastukseni tähän blogiin ei laannu, vaan syvenee 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos, olen kovin otettu sanoistasi ❤ Kurssi on toden totta ilmeisen suosittu, lienee luennoitu useammankin kerran Hgin yliopistolla ainakin.

   Mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

 2. Ikarajaa ei todellakaan ole, jos vain haluaa kehittyä ja oppia uutta! Joskus sitä jälkeenpäin ihmettelee, miksi uuteen ryhtyminen tuntuu niin työläältä ja vaikealta. Ehkä se on vain mukavuudenhalua. Kun ei ole pakko, luontainen laiskuus iskee. Sitten, kun innostuu todella johonkin, virtaa ja aikaa riittää vaikka muille jakaa. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Voisin opiskella ihan mitä vain, jos vain olisi aikaa. Töiden ja perheen ohella tällainen kolmen viikon luentokurssi muutamana iltana viikossa vetää kyllä aika piippuun 😀 Mutta palkitsevaa se kyllä on!

   Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s