Hyvää Joulua ja aamusämpylät illalla

Tiedätkö sen tunteen, kun jouluaattoaamuna heräät ennen kaikkia muita, joulukuusi seisoo pimeyden hiljaisuudessa, valaistuna, valmiina juhlaan. Avaat radion ja aamun ensimmäiset joulusävelet tavoittavat sinut. Haet sanomalehden, kaikkialla on aivan valkoista ja pakkanen narskuu kenkiesi alla.

Hyvä joulukirja voi parhaimmillaan tavoittaa joka aukaisulla tuon saman tunnelman. Täytyy sanoa, että innostun joulukirjoista tämän vuoksi vain harvoin, sillä liian usein pelkään pettyväni.

Minulla oli kuitenkin suunnaton onni voittaa viime vuoden joulukuussa Kanelia ja Kardemummaa –blogin arvonnassa Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää Joulua –kirja. Kirja saapui minulle vain päivää, paria ennen jouluaattoa. Se tuntui kuin aivan ihan ikiomalta joululahjalta, sellaiselta joka olisi vain minun!

Mikään keittokirja ole aiheuttanut minussa näin suurta ihastusta. Olkoonkin myös ansaitusti mielestäni joulukirja. Tästä kirjasta on tullut vähän kuin hyvä ystävä ja siksi siitä halusinkin kirjoittaa: otan sen rauhallisena hetkenä sohvalle mukaani ja selaillessani mietin, minkä herkkureseptin seuraavaksi toteuttaisin.

Kirjan todella kaunis kuvitus, taitto ja toinen toistaan herkullisempi resepti tekevät tästä kirjasta sellaisen, joka ihastuttaa joka kerta kun sen avaan. Lisäksi kirjan loppuosaan on koottu yksinkertaisia jouluisia askarteluideoita. Meillä kokeillaan muuten pian lippunauhan tekoa!

Useimmat kirjan resepteistä sopivat ruokapöytään ympäri vuoden ja vaikuttavat juuri sopivalta tällaiselle kömpelömmällekin kokille. Upeat kuvat ovat vuoden mittaan innostaneet kokeilemaan reseptejä toinen toisensa jälkeen ja käyttämään vaikkapa tähteet optimaalisesti hyödyksi. Reseptien ja askarteluvinkkien lisäksi kirjasta löytyy hyviä vinkkejä joulun ruokalahjoiksi.

Omalta osaltani voin sanoa, että tämä kirja toi minulle viime vuonna oikean joulun. Tästä kirjasta on ollut iloa koko vuoden ajan, vaikka nyt joulun alla selaan sitä taas entistä innokkaammin. Syksy saa sisäisen ruoanlaittajan minussa heräämään, ja varsinkin leipää leivotaan paljon. Kirjasta löytyy resepti mm. näihin herkullisiin aamusämpylöihin. Eikä haittaa yhtään vaikka aamusämpylöistä tulisikin iltasämpylöitä, kun taikinan tekee aamulla ja leipoo sämpylät illat.

Aamusämpylät (12 kpl)

3 dl maitoa tai vettä
15 g hiivaa
2 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
2 dl grahamjauhoja tai täysjyväspelttijauhoja
noin 4 dl sämpyläjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Tee taikina edellisenä iltana. Liuota hiiva kylmään maitoon ja veteen. Lisää hunaja tai siirappi ja suola ja alusta joukkoon jauhot vähitellen. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.

Leivo kohonnut taikina aamulla tangoksi ja jaa tanko 12 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pelti kylmään uuniin ja säädä uunin lämpö 200 asteeseen. Sämpylät nousevat uunin kuumetessa ja paistuvat lopuksi. Kohotus + paistoaika on yhteensä noin 20 minuuttia, riippuen uunin tehokkuudesta.

Meillä leivotaan taas viikonloppuna, ja tilauksessa on jo uusi joulukirja. Makoisan lämpimiä hetkiä ja paljon kynttilän valoa Sinulle viikonloppuusi <3!

Resepti ja kuvani kirjasta Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua 2014.

Advertisements

12 kommenttia artikkeliin ”Hyvää Joulua ja aamusämpylät illalla

    1. Minulla on hyllyssäni myös vanhempieni vanha joulukirja, se on ihana muisto lapsuudestani. Lisäksi minulla on Pähkinäsärkijä-tarinaan kuvitettu kirja. Nämä ovat rakkaimmat Hyvää Joulua -kirjan ohella. Nyt olen tilannut itselleni Ilona Pietiläisen Talven hopeiset hiutaleet.

      Tykkää

  1. Herkullisen kuuloisia sämpylöitä! Minulla ei ole erityistä jouluruokakirjaa, mutta netistä ja lehdistä on joulureseptejä tullut katseltua, vaikka en mikään keittiöihminen olekaan. Poika kerran kysyikin, että äiti, miksi sinulla on niin paljon keittokirjoja, kun et niistä kuitenkaan mitään tee. Hyvä kysymys 🙂 Tänään pitää tosin tehdä ensimmäisiin pikkujouluihin suolainen piirakka. Ihanaa viikonloppua sinulle ❤

    Liked by 1 henkilö

    1. Minäkin kerään ison osan resepteistä lehdistä ja netistä. En omista oikeastaan montaakaan keittokirjaa, mutta tämä oli tosiaan ihana! Ja kannattaa kokeilla sämpylöitä, olivat kovin maukkaita ja vieläpä yksinkertaisia. Ihanaa viikonloppua myös sinulle ❤️

      Tykkää

  2. Tuo on myös minun lempikirjapinossani ❤ ostin sen itselleni ”pikkujoululahjaksi” viime vuonna ja olen ihan ihastunut tuohon kauniiseen kirjaan ❤ meilläkin on tehty aamusämpylöitä moneen kertaan, niin helppo ja hyvä ohje! Mukavaa sunnuntaipäivää ❤

    Liked by 1 henkilö

    1. Ihana, että joku muukin ostaa itselleen ”pikkujoululahjoja”: minäkin tilasin uuden kirjan samalla syyllä 😉 Mutta uskon vakaasti, että olemme sen ehdottomasti ansainneet. Meillä leivottiin sämpylöitä viimeksi tänään, ihanaa saada tuoretta leipää aamiaispöytään. Rauhallista sunnuntaipäivää ❤

      Tykkää

  3. Tuollainen jouluaattoaamu on ihan paras. Ja vihdoin kaikkialla kodissa on siistiä ja puhdasta! Tulipa jouluinen mieli, kun luin tekstiäsi. ❤

    En ole pitkään aikaan ehtinyt vierailla blogeissa arkisten kiireiden takia, mutta tämä postauksesi sai kiireet unohtumaan. Kiitos ihanan kuuloisten sämpylöiden ohjeesta! Täytyy ehdottomasti kokeilla. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiva, kun pystyin välittämään tuon tunnelman ❤️ Saman voi kokea niin monena talviaamuna vielä tässä ennen joulun pyhiä. Kunpa vain saisimme hieman valkoista maahan… Ja noita sämpylöitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, meillä on leivottu niitä viime aikoina useasti.

      Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s