”En minä ota kuvia, ne ottavat minut”

Viime perjantain aamu oli Helsingissä kirkas ja aurinkoinen. Katujen jouluvalot säihkyivät kilpaa auringon kanssa. Ihmiset kiirehtivät kuka mihinkin.

Palasin maanantaina töihin pitkältä sairasvapaalta. Viimeisen arkivapaan käytin viime perjantain aamupäivällä käymällä puolisoni kanssa Ateneumissa Henri Cartier-Bressonin näyttelyssä.

Olen ollut innostunut valokuvauksesta jo jonkin aikaa. Käytännössä keskittyminen ja uuden opiskeleminen jää usein arkikiireiden jalkoihin, mutta sairaslomalla pystyi kameran kanssa haastamaan ympäristöä eri tavalla ihan kotipiirissäkin ja sain valokuvausta jo vuosia harrastaneelta puolisoltani oivia vinkkejä ja ideoita.

Näyttely oli hieno kokoelma Bressonin töistä ympäri maailman ja vakuutti edelleen siitä miten upea voima valokuvalla on. Bressonin kuvansa kertovat tarinoita ympäri maailman, tapahtumista, ihmisistä heidän omassa ympäristössään. Täynnä maailmanhistoriaa, mutta ennen kaikkea kurkistus tavallisen ihmiseen arkeen, kun maailma ympärillä mullistuu. Näiden kuvien äärellä tuli pysähdyttyä, ja lisää olisi voinut hyvinkin vierähtää tunti jos toinenkin.

”Näen sommitelman ja odotan jotain tapahtuvaksi. Mitään sääntöjä ei ole. Arvoitusta ei pitäisi yrittää selittää liikaa.”

Bresson on onnistunut olemaan kameransa kanssa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Näyttelyn kaiken kaikkiaan noin reilut 300 sataa kuvaa ja henkilöhistorialliset dokumentit vievät katsojan matkalle maailman ympäri, tapahtumiin joihin ei voisi kuvitella vain osuvansa. Mutta Bresson osui paikalle juuri silloin, oikeaan aikaan. Ehkä juuri tämän vuoksi Bressonia pidetäänkin kuvajournalismin uudistajana: hänen kuvansa levisivät aikakausilehdissä ympäri maailman ja uudistivat tapaa, jolla aloittelevat kuvaajat katsoivat maailmaansa. Pienen ihmisen silmin.

Minulle valokuvaus merkitsee ajatusten, tunteiden ja katseen asettamista samaan linjaan. Se on elämäntapa.”

IMG_2927 (1)Suosittelen näyttelyä kuin myös YLE Teemalla on esitettyä sarjaa Magnum-kuvatoimiston kuvaajien töistä: sarja löytynee vielä ainakin osittain YLE Areenasta. On hämmästyttävää mikä voima voi valokuvalla olla ja miten ne elävät maailmanhistoriassa ja ihmisen arjessa vielä vuosikymmentenkin päästä. Ja kuvastavat yhteiskuntaamme, sen valtasuhteita ja tavallisen ihmisen asemaa.

Itse en taida enää päästä eroon kamerasta. Kuvaamisesta on tullut tapa kertoa, kun sanat eivät riitä. Tai sanat tarvitsevat tukea. Ja mikä merkityksellisintä, kuvista voi aina jälkikäteen löytää uusia ulottuvuuksia ja merkityksiä. Uusia yksityiskohtia, joita ei tiennyt kuvan ottamisen hetkellä olevan olemassakaan.

Henri Cartier-Bresson 23.10.- 31.01. Ateneumin taidemuseossa Helsingissä.

Sitaatit: Henri Cartier-Bresson
Kuvat: minä Helsingissä

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ””En minä ota kuvia, ne ottavat minut”

 1. Mukavaa, että voit palata jo töihin. Paraneminen on toivottavasti edennyt hyvin!

  Minä kävin katsomassa tuon näyttelyn eilen ja vaikutuin, totta kai. Mikä tilanteen, valon ja varjojen taju! Sen verran runsas näyttely on, että koetan vielä tammikuussa ehtiä katsomaan sen uudelleen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Näyttelyssä tuli tosiaan loppua kohden melkein kuin ähky. Siksi aikaa olisi voinut käyttää enemmän, uusintakierros on myös muuten hyvä idea…Ihanaa loppuviikkoa sinulle ❤️

   Tykkää

 2. Valokuvaus on just se, johon haluaisin panostaa, jos olisi aikaa/rahaa/energiaa. Nyt on reissuvuodet, sitten taas seuraava remppa…Perheessä on lehtikuvaaja, mutta ei minun, vaan sisareni mies;) Olimme Luvialla just katsomassa hänen uusia töitään.

  Rakastan valokuvia, Miten niillä voidaan sanoa niin paljon. Mustavakokuvat ovat hämmästyttävän usein kuin runoa…

  Liked by 1 henkilö

  1. Valokuvat ovat ihmeellisiä kuten kirjatkin, sanat jotka valloittavat! Ja mustavalkokuvissa toden totta on sitä jotain…Kuvauksellisen kaunista loppuviikkoa sinulle ❤️

   Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s