Hallitsematon maailma ja laskiaistuulihatut

Leipomisesta on talven aikana tullut minulle liki terapeuttista. Kokeilin aikuisten värityskirjaakin, mutta en toistaiseksi ole vielä päässyt ensimmäistä kuvaa pidemmälle. Kun maailma ympärillä tuntuu hallitsemattomalta ja menee ihan omia menojaan, on jollain tapaa lohdullista upottaa kätensä taikinaan. Ihan vaikka vain yksinkertaisten sämpylöiden verran. Ja keittää sen jälkeen kahvit.

Vietin eilen kotipäivää esikoisen kanssa, olimme aamulla sairaalatutkimuksissa ja loppupäivä vietettiin rennosti mm. leipoen. Koska meillä syötiin viikonloppuna runebergintorttuja (ja niitä riitti pakkaseenkin), laskiaisherkut jäivät laskiaistiistaille.

Ihastuin viime viikolla jossakin somekanavassa näkemääni Kotivinkin reseptiin (KLIK!) laskiaistuulihatuista. Ajatus kevyistä tuulihatuista kermalla ja vadelmahillolla täytettynä kuulosti kovin herkulliselta, näitähän oli ihan pakko kokeilla!

DSC_0489

LASKIAISTUULIHATUT (10 kpl)

100 g voita
2 ½ dl vettä
2 ½ dl (150 g) erikoisvehnäjauhoja
1 tl sokeria
½ tl suolaa
3 kananmunaa
½ tl leivinjauhetta

Tuulihattujen täyte:
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1–2 dl vadelmahilloa
(noin 2 dl vadelmia)

Tuulihattujen päälle:
tomusokeria
(50 g suklaata)

1. Mittaa voi ja vesi paksupohjaiseen teräskattilaan. Kuumenna hiljalleen, kunnes voi sulaa. Kiehauta seos.

2. Yhdistä jauhot, suola ja sokeri. Kaada ne kattilaan yhdellä kertaa ja sekoita voimakkaasti esimerkiksi puulastalla, kunnes seos on kiiltävä, tasainen pallo, joka irtoaa reunoista. Anna seoksen jäähtyä noin 10 minuuttia.

3. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää viimeisen munan kanssa voimakkaasti sekoittaen myös leivinjauhe.

4. Pane taikina pursotinpussiin ja pursota uunipellille leivinpaperin päälle noin 10 isohkoa pyörylää.

5. Paista tuulihattuja uunin keskitasolla ensin 225 asteessa noin 10 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia. Älä avaa luukkua paiston aikana etteivät tuulihatut lässähdä.

6. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja mausta se vanilja­sokerilla.

7. Halkaise jäähtyneet tuulihatut ja täytä vadelmahillolla ja kermavaahdolla sekä halutessasi vadelmilla.

8. Viimeistele laskiaistuulihatut tomusokerilla. Halutessasi sulata paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä mikrossa ja valuta täytettyjen tuulihattujen päälle. Tarjoa laskiaistuulihatut heti.

DSC_0503

Meillä täytteenä käytettiin pakasteesta oman pihan vadelmia, mikä tietenkin kruunasi tuulihattujen maun. Ja kyllä, näihinkin sai valita mantelimassa- tai vadelmahilloversion! Olivat muuten hyviä, ja jos kaipaa vieläkin lisää makeutta, niin päälle voi sulattaa suklaata…

Tuulihattujen onnistumisesta innostuneena, päätin kokeilla näitä joskus tulevaisuudessa myös suolaisilla täytteillä.

Hetken ajan maailma tuntui taas lohdulliselta ja pysyvän hanskassa. Onneksi pian saan leipomisen lisäksi upottaa käteni taas multaan, sillä tämä leipomisveruke tuntuu pitkän päälle vyötäröllä… Toisaalta jos keskityn tässä kuussa nukkumiseen, niin maaliskuussa voin alkaa panostaa fyysiseen hyvinvointiin!

Ja kiitos, minulle vadelmahillolla. Liukasta laskiaista!

Milla ❤️

Advertisements

10 kommenttia artikkeliin ”Hallitsematon maailma ja laskiaistuulihatut

  1. Namskis! Tuulihatut ovat niin hyviä. Välillä olen onnistunut tekemään baskereita, kun laitoin vahingossa kiertoilmalle uunin 😀 Sama maku, mutta lätty mikä lätty 🙂
    Kokeilepa suolaisiin tuulihattuihin täytteeksi vatkattua kermaa, johon on lisätty pussillinen pororouhetta ja nippu ruohosipulia. On muuten hyvää ! Jos malttaa tehdä sellaisia pieniä tuulihattuja, niin niitä voi hyvin tarjoilla erilaisilla täytteillä pippaloissa suupaloina / sormisyötävinä.
    Iloa viikkoosi:)

    Liked by 1 henkilö

    1. Kuulostaapa hyvältä tuo porotäyte! Se täytyy kokeilla hetimmiten sopivan tilaisuuden tullen! Tästä onnistumisesta innostuneena aion varmaankin tehdäkin tuulihattuja seuraaviin juhliin, jotka tosin ovat vasta syksyllä. Mutta kuitenkin. Iloista loppuviikkoa myös sinulle ❤️

      Tykkää

  2. Oi, äitini teki aina juhliin tuulihattuja sekä suolaisella että makealla täytteellä. Itse en ole niitä koskaan leiponut. Mutta olen ihan samaa mieltä leipomisen terapeuttisesta ja voimauttavasta merkityksestä. Minäkin kokeilin aikuisten värityskirjaa, mutta puolikkaan kuvan värittämisen jälkeen kirja on saanut lojua hyllyssä jo viime syyskuusta saakka.

    Makoisia päiviä, talvilepoa ja kohti kevättalven valoa!

    Liked by 1 henkilö

    1. Tuulihattuihin liittyy toden totta jonkinlaista nostalgiaa…Mutta kyllä vain leipominen tekee hyvää! On valloittavaa, kun huomaa valon määrän kasvavan koko ajan! Ihanan valoisia talvipäiviä vielä myös sinulle ❤

      Tykkää

    1. Olen itse tosi innostunut, kun onnistuin tuulihattujen kanssa 🙂 Ensi kuussa, talviloman jälkeen, alkaa kyllä minulla kuntoilu ihan pakosti…sitten voi taas leipoakin hyvillä mielin 😉

      Ihanaa loppuviikkoa sinulle ❤️

      Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s