Mustikan makuista

Kun iltaisin katsoo ulos mökin ikkunasta huomaa, että ilmassa on tapahtunut muutos. Anopin mökin kyljessä oleva vaahtera huojuu pimeässä illassa valon kajossa aavistellen elokuuta ja siirtymistä kohti syksyä. Illan tähtitaivas on joka ilta hieman kirkkaampi, ja pian voi linnunradan nähdä jo paljain silmin.

SAM_5639

Elokuun voi nähdä ja kokea myös jo puutarhoissa. Hedelmät puissa alkavat kypsymään, kukat ja marjat hehkuvat täysissä väreissään ympärillä hellivässä tasaisessa lämmössä. Aurinko paistaa juuri siltä oikealta korkeudelta, joka uumoilee että se laskee tänään ihan vähän aikaisemmin kuin eilen.

SAM_5631

Mustikka. Mustikka on tämän kesän suosikkini. Talven varalle on pakkaseen kertynyt mustikoita mukavasti naapurisaaren metsistä. Kerätyistä on riittänyt marjoja myös aamupuuroon, luonnonjogurtin kanssa sekä anopin ihaniin leivonnaisiin.

Sommaren 2016-284

Heinäkuun viimeisellä viikolla nautimme kesän kuumimmista päivistä Paraisten suloisessa puutarhassa, ja mustikan makuisista pullahetkistä. Tästä reseptistä riittää isommallekin joukolle.

Sommaren 2016-274

Letitetty mustikkapiirakka

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
noin 15 dl vehnäjauhoja
200 g leivontamargariinia

Täyte:
600 g (12 dl pakastettuja mustikoita)
1 ½ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja

Voiteluun:
Kananmuna

Koristeeksi:
raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, muna ja osa jauhoista. Lisää pehmeä rasva. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhot. Taikinan pitää irrota käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Itse kaulin taikinasta reilusti leivinpelillisen kokoisen levyn, ja kiersin piirakalle reunat jättäen sopivasti tilaa keskelle mustikoille. Alkuperäinen ohje neuvoo letittämään piirakan reunat (ohjeen löydät K-ruoka-sivustolta KLIK!, ks. ohjeen kohdat 2. ja 3.)

Sekoita pakastemustikoiden (minä käytin saman verran tuoreita mustikoita) joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada seos piirakkapohjalle ja tasoita pinta. Jos käytät tuoreita mustikoita, 1/2 dl perunajauhoja riittää.

Ripottele pullalettien pinnalle raesokeria. Paista piirakka 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin puoli tuntia. Jos teit letit, poista cocktailtikut. Paloittele piirakka jäähtyneenä.

***********************************************************************

Kun iltamyöhään seisoo täällä saariston kalliolla tajuaa, miten pieniä me täällä maan planetaalla olemme, ja miten paljon on meidän ympärillämme jossain kaukana. Meri (Minä ja meri KLIK!) on elokuussa omanlaisensa. Se riehuu välillä tuulen mukana, kuten eilen illalla. Sitten se tyyntyy ja on hiljaista kuin vain voi elokuun illassa olla. Kaikki se tuntuu sisällä sydämessä asti.

Ja miettii, että on taas elokuu.

Milla ❤

Mainokset

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s