Tavalliseksi taas?

”Kauneinta on pöytä. Joskus minä nousen ja katselen sitä kaiteen yli silmät rakosellaan, ja silloin kaikki alkaa hohtaa, siinä ovat mukana lasit ja valot ja kaikki tavarat ja ne menevät sisäkkäin ja luovat kokonaisuuden niin kuin tauluissakin on. Kokonaisuus on tärkeä. Eräät vain tekevät esineistä kuvia ja unohtavat kokonaisuuden.”

dscf7127

”Äiti on etevä järjestämään juhlia. Hän ei pane kaikkea pöytään eikä koskaan kutsu meille ketään. Hän tietää että tunnelmaa saa syntymään vain improvisoimalla. Kaunis sana. […] Sitten sanotaan että mennäänpä katsomaan, mitähän komerossa olisi.”

dscf7168

”Ja sitten mennään hiljaa katsomaan ja siellä on vaikka mitä! Kallistamakkaraa, pulloja, limppuja, voita, juustoa, vichyvettäkin jopa, ja kaikki viedään sisään ja improvisoidaan. Äiti on laittanut kaiken valmiiksi.”

”Äiti punnitsi karamellit ja pähkinät kirjevaa’alla niin että jokainen sai tasan yhtä paljon. Vuoden mittaan kaikki asiat saavat mennä miten sattuu, kellään ei ola aikaa pitää mistään kovin tarkkaa lukua, mutta joulu on ehdottoman oikeudenmukaisuuden aikaa. Siksi se niin rasittaakin.”

dscf7143

”Kuta pienempi on itse, sitä isompi joulu tulee. Kuusen sisässä joulu on suunnaton, se on vihreä viidakko jossa on punaisia omenoita ja surumielisen harmonisia enkeleitä jotka ompelulangan varassa pyörivät itsensä ympäri ja vartioivat aarniometsän sisäänkäytävää.”

dscf7191

”Ja aarniometsä jatkuu äärettömiin lasipallojen sisässä, joulu on kuusen ansiosta ehdottoman turvallinen asia.”

dscf7212

”On tärkeää, että liitos uuteen päivään tulee oikein hidas ja lempeä. Asiat näyttävät päivänvalossa toisilta ja jos ero on liian jyrkkä, voi kaikki mennä pilalle. Täytyy saada rauhassa kuljeksia tunnustelemassa ja miettimässä, mitähän sitä oikein kaipaa.”

dscf7228

Joulunpyhät alkavat kääntyä lopuilleen. Minulla ei ole lomaa, mutta onneksi mahdollisuus tehdä töitä kotona. Joulupäivän ja tapaninpäivän vietimme vanhempieni luona, ja tapasin veljiäni, joita näen vain harvoin. Tapaninpäivänä tapasi lisäksi isoäitini luona viisi tätiäni ja lukuisia serkkujani perheineen: nämä päivät ovat minulle nykyään erityisen tärkeitä.

Tämän postauksen otteet ovat Tove Janssonin kirjasta Kuvanveistäjän tytär ja sopivat mielestäni näiden päivien tunnelmaan hyviin. Meillä leijaillaan jouluissa tunnelmissa vielä ihan varmasti, mutta silti  voin osittain yhtyä pikku-Toven sanoihin:

”Milloinkaan ei ole niin rauhallista kuin heti joulun mentyä, silloin on saanut kaiken anteeksi ja voi taas muuttua tavalliseksi.”

Milla ❤

Tove Jansson (1968, suom. 2008) Kuvanveistäjän tytär

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Tavalliseksi taas?

 1. Ihana postaus! Siinäkin kokonaisuus on tärkeä. Mukavia välipäiviä ja arkeen laskeutumista teille.
  Meillä pidetään edelleen sohvalla sairastupaa, mutta elän toivossa, josko itse pääsisin huomenna vaikka vain puoleksi tunniksi lenkille. Kyl tää tästä 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Saara! Välipäivät liukuvat tässä omalla painollaan, vaikka joudun tekemään töitä on silti senkin suhteen mukavan leppoisaa. Toivottavasti teilläkin on pian parempaan päin! Mukavaa loppuviikkoa ❤

   Liked by 1 henkilö

 2. Voi, minä niin samaistun kaikkiin noihin sanoihin. Kuvanveistäjän tytär on ollut lukulistalla jo pitkään, ja nyt sen taitaa olla aika siirtyä listalta yöpöydälle. Toivottavasti siirtymäsi joulusta arkeen on tuntunut pehmeältä ja lempeältä ♥

  Liked by 1 henkilö

 3. Tove löytää sanat silloin, kun ne itseltä ovat kadoksissa. Kunpa osaisikin pukea sanansa tällä tavoin! Kiitos, Lotta tämä viikko on ollut pehmeä. Toivottavasti myös sinulla ❤

  Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s