Great Ocean Road 1/2: Melbournesta Apollo Bayhyn

Kävimme alkuviikosta kotona, mutta nyt olemme taas mökillä. Taivas oli eilen harmaa, ja tuuli kovaa. Tänään on jo aurinko lämmittänyt, mutta raikas sadekuuro yllätti tänäänkin. Tällaisina päivinä on hyvä jatkaa valokuvien kanssa. Nyt Great Ocean Roadille.

Melbournessa olisi helposti kulunut useampikin päivä. Kaupungista pääsisi helposti päiväretkelle esim. Mornington Peninsulalle ja Yarra Valleyn upeille viinialueille. Tosin niilläkin alueilla näkemistä ja kokemuksia riittäisi varmasti moneksi päiväksi. Itse Melbournessakin voisi viettää päiväkausia tutustumalla kaupungin eri alueisiin, kokeilla jokaisena päivänä uutta etnistä ravintolaa tai vaikkapa osallistua kulttuuritapahtumiin. Ja nauttia vain kaikesta kaupungin vilinästä!

Me suuntasimme muutaman kaupungissa vietetyn päivän jälkeen automme nokan Great Ocean Roadille, yhdelle maailman eeppisimmästä autoreiteistä. Tai näin ainakin sanotaan. Sää ei ehkä ajankohtaan nähden ollut paras mahdollinen: paikalliset kertoivat, että miesmuistiin ei toukokuussa ole ollut näin koleaa ja sateista. Mutta meitä se ei haitannut!

DSCF0704.jpg

Vaikka vettä satoikin vähän väliä, saimme myös aurinkoa. Paikallisittain katsottuna tämä loppukesän ajankohta tuntui oikein miellyttävältä matkustusajankohdalta, sillä vältimme todennäköisesti sesonkien mahdottomat ruuhkat ja ryysikset pysähtymisen arvoisissa paikoissa (paitsi ehkä 12 Apostolilla, mutta siitä seuraavalla kerralla…).

Bells Beach

Ensimmäinen pysähdyksemme reitillä oli surffaajien keskuudessa ikoninenkin(?) ranta Bells Beach. Jos olet tiettyä vuosikertaa, muistat ehkä vuonna 1991 ilmestyneen Patrik Swayzen ja Keanu Reevesin tähdittämän elokuvan Point Break (suom. Myrskyn ratsastajat).

DSCF0745
Bells Beach, Torquay.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat ainakin osittain tälle rannalle vaikka niitä ei tosiasiallisesti täällä koskaan kuvattukaan. Seudun surffauskulttuurista kertoo kuitenkin vahvasti se, että Bells Beachilla on vuodesta 1962 tähän päivään aina pääsiäisen aikoihin järjestetty maailmankuulu surffikilpailu Rip Curl Pro Bells Beach. Nytkin surffaajia tuli ja meni. Ja useampi odotti meressä juuri sitä oikeaa aaltoa.

DSCF0721

Australien 2017-185

Rannalla tapasimme herttaisen vanhan pariskunnan, joka oli kovin kiinnostunut mistä kaukaa oikein tulemme. Herra ja rouva kertoivat ylpeänä veljenpoikansa aikovan matkustaa piakkoin Norjaan, ja omista ajoreissuistaan Keski-Euroopassa.

DSCF0733

DSCF0713

Eniten itseäni hämmästytti miten otettuja kohtaamamme ihmiset, kuten tämäkin pariskunta, oli meidän kiinnostuksestamme heidän maataan kohtaan. Tämäkin ihana pariskunta kertoivat olevansa kovin otettuja siitä, että joku matkustaa niinkin kaukaa katsomaan heidän maataan ja vieläpä sanoo pitävänsä siitä kovasti.

Kivenheiton päässä Bells Beachilta oli upea Point Addis Marine National Park, jonka näköalapaikalla kävimme syömässä lounaseväämme. Alueella voi mm. tehdä patikointiretkiä tai vaikkapa tarkkailla näkyykö merellä delfiinejä tai valaita.

DSCF0762
Point Addis Marine National Park

Silmiinpistävää jokaisessa paikassa on ainakin meidän vierailujemme ajankohtana siisteys. Lisäksi jokaisessa paikassa on runsaasti roskiksia sekä kehotuksia huolehtia omien roskiensa siivoamisesta.

Anglesea Golf Club

Aivan ensimmäisenä ei ehkä tule mieleen, että täytyy ajaa pienen kylän paikalliselle golfklubille katsomaan kenguruja. Minä olin nähnyt reissun aikana muutamia tien vierillä, mutta Anglesean herttaisen kylän laitamilla sijaitsevan golfklubin alueella niitä voi ihastella aivan lähietäisyydeltä.

Tarkkailimme ensin kenguruja aidan takaa, mutta sitten hoksasimme että klubi tarjosi kengurukierroksia golfautolla. Herttainen Dot-täti kierrätti meitä pitkin kenttää, ja saimmepa nousta autosta (kunhan vain pysyisimme rauhallisina ja hiljaisina) pois tarkkailemaan näitä hauskoja eläimiä.

Kenguruja oli todella paljon, ja ne kuuleman mukaan pitävät golfkentän nurmen mitä parhaimmassa kunnossa. Alueella elävä kenguruyhteisö ja yksilöiden käyttäytyminen on lisäksi Melbournen yliopiston tutkimusten kohteena, sillä olihan yksittäisellä alueella olevaa laumaa helppoa tarkkailla.

Kafe Koala, Kennett River

Kun on näinkin kaukana, tulee käytettyä kaikki mahdollisuudet maalle tyypillisten villieläinten näkemiseen. Useampi lukemani juttu Great Ocean Roadilta, sekä Lonely Planetin oppaani vinkkasivat koalien tarkkailuun Great Ocean Roadin varrella olevaa leirintäaluetta. Tämäkin kuulostaa koomiselta, mutta loppujen lopuksi meillä kaikilla oli hauskaa.

Näimme kyllä koaliakin korkealla leirintäalueen puissa, mutta suurinta hupia, erityisesti lapsille, aiheuttivat paikalliset papukaijat. Minäkin sain osani lentelevistä papukaijoista, vaikka hieman yritinkin suojautua…

Nämä olivat erittäin erittäin lähestyvää sorttia, eikä kukaan meistä jäänyt tästä kokemuksesta paitsi. Ja saimmepa päivän viimeiset eväsleivätkin syötyä, tai lähinnä syötettyä.

Apollo Bay

Ajettuamme pitkän päivän pitkin kaunista ja jylhää rantaviivaa, sekä välillä vuoristomaisilla teillä mutkitellen, saavuimme ensimmäiseen yöpymispaikkaamme Apollo Bayhyn juuri ennen pimeän laskeutumista. Vaikka majoitus oli hieman kallis, oli se kaiken sen luksuksen arvoinen. Olohuoneen ja toisen makuuhuoneen seinät merelle päin olivat lasia, nurkassa seisoi kamiina: kaikki oli jotakuinkin melkein täydellistä hieman kolean ja kostean päivän jälkeen.

Aamulla sade ja aurinko vaihtelivat vuoron perään. Meillä ei ollut onneksi kiirettä.

DSCF0868

Lopulta aurinko vei voiton ja jatkoimme matkaa kohti uusia maisemia. Tänne olisi hyvinkin voinut jäädä pariksi päiväksi, ehkä viikoksi. Istumaan terassille, ja huokailemaan ihastuksesta.

Australien 2017-209
Seafarer’s Getaway, Apollo Bay.

Aurinko ja sadepilvet vääntävät juuri nyt täällä omassa saaristossakin kättään. Mutta loma on hyvä. Seuraavalla kerralla ehkä Apollo Baysta Port Campbelliin.

Ihanaa torstaita ❤

Milla

p.s. osa kuvista Marcus Rosenlund.

3 kommenttia artikkeliin ”Great Ocean Road 1/2: Melbournesta Apollo Bayhyn

  1. Oi että miltä näyttää Apollo Bay ja teidän majoituksesta aukeava maisema, huh. Vaikka Australia ei ole suurin unelmani, jo nämä kengurukuvat (+ Apollo Bay -kuvat) saavat aikaan mielihalun ruveta suunnittelemaan uutta seikkailua. Ja tämä päiväkin on juuri kuin tehty suunnitelmilla. Ikkunan takana on melkein kuin syksy, vaikka elokuun pitäisi olla oikea kesäkuu. Mutta onneksi rakastan vesisadettakin. Ja jos rupeaa oikein paleltamaan, on villasukat matkalaukussa mukana <3.

    Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s