Great Ocean Road 2/2: Apollo Baysta Port Campbelliin

Vietimme juuri kesän helteisimmät päivät lounaisessa Suomessa sukuloimassa. Aurinko alkaa tänäänkin taas näyttäytyä, mutta ilmassa on silti hieman matkaväsymystä ja minulla hieman haikeuttakin kotikulmilla käymisen jälkeen. On vaikea uskoa, että heinäkuu on lopuillaan ja kesälomaakin on jäljellä enää reilu viikko. Tällaisina päivinä voi taas rauhassa palailla Australian matkamuistoihin.

Cape Otway

Apollo Bayn aamun kirkastuttua matka jatkui Great Ocean Roadia pitkin länteen. Puolisen tunnin ajomatkan päässä Apollo Baysta on vuonna 1848 rakennettu Cape Otwayn majakka, ja sitä ympäröivä upea Cape Otwayn kansallispuisto. Majakalle johtava tie on osittain tiheän eukalyptusmetsän peitossa ja sen vuoksi tätä pidetään alueella yhtenä parhaimmista paikoista koalien tarkkailemiseen.

DSCF0881.jpg

Rannikkoa Cape Otwaylta Port Fairyyn kutsutaan nimellä Shipwreck Coast (haaksirikkoisten laivojen rannikko) eikä suotta: rannikolla on kuulemma tapahtunut reilut 630 haaksirikkoa, joista noin reilut 240 on löydetty. Majakalle löytyi siis tarvetta.

DSCF0897.jpg

Majakka on Australian vanhin kunnossa ja edelleen käytössä oleva majakka. Sitä pidetään myös Australian merkittävimpinä majakkana. Alueella on majakan lisäksi vanha lennätinasema sekä muuta mielenkiintoista alueen historiaan liittyvää.

DSCF0901.jpg

Me kapusimme kierreportaita majakan torniin, mutta tuuli mereltä oli aivan liian kova, jotta olisin uskaltautunut ulos.

DSCF0920.jpg

DSCF0924.jpg

DSCF0943.jpg

On vaikea kuvitella, että toisen maailmansodan taisteluita on käyty aina Australian rannikoilla saakka. Täältä löytyi mm. sodanaikainen tutka-asema, jota käytettiin saksalaisten asemien tarkkailuun. Nykyään olosuhteet ovat otolliset vaikkapa valaiden tarkkailuun.

DSCF0882.jpg

12 Apostolia, London Arch ja Loch Ard Gorge

Otwayn majakalla meni hyvinkin aikaa. Sieltä suuntasimme pienen evästauon jälkeen automme nokan kohti Great Ocean Roadin ehkä suosituinta nähtävyyttä: 12 Apostolia.

DSCF0958.jpg

12 Apostolia on yksinkertaisimmillaan katsojalle vain isoja kiviä vedessä, mutta täytyy myöntää että muodostelma on varsin komea.

DSCF0976.jpg

Komeutta tosin aavistuksen verran meinasivat himmentää selfietikkuineen aidan vieressä ryysineet bussilastilliset aasialaisturisteja (tämä taisi olla ainoa paikka, jossa melkein menetin hermoni…).

DSCF1010.jpg

Vain harva ehkä tietää, että 12 Apostolia on alkuperäiseltä nimeltään Sow and Pigs (emakko ja siat).

DSCF1026.jpg

Muodostelma sai lopulta nimen 12 Apostolia, vaikka kivimuodostelmia on nykyään vain seitsemän sillä luonnollinen eroosio syö niitä. Valo tuo paikkaan oman tunnelmansa, ja siitä riippuen paikasta voi saada uskomattoman erilaisia kuvia.

DSCF1054.jpg

Kyllä tämä paikka pysähtymisen arvoinen on, vaikka parkkipaikalla varoitellaankin myrkyllisistä käärmeistä. Nämä kaverit pysyivät onneksi, varmaankin viileähkön sään ansiosta, visusti poissa näkyvistä.

Australien 2017-217.jpg

Hieman eteenpäin 12 Apostolilta on toinen komea luonnonkivimuodostelma, London Arch, toiselta nimeltään London Bridge. Aiemmin ihmiset saattoivat kävellä alueella siltamaisen luonnonkivimuodostelmalla. Ns. silta kuitenkin romahti v. 1990 jättäen muutaman turistin siltamaisen muodostelman toiselle puolelle jumiin. Tarina kertoo, että nämä ihmiset odottivat useamman tunnin helikopteria, mutta tulivat kuitenkin pelastetuiksi. Myös Loch Ard Gorge oli upea!

DSCF1084.jpg
Loch Ard Gorge

Nähtävyyksien jälkeen suuntasimme Port Campbelliin. Lounasaika oli jo mennyt, ja ravintolat sulkeneet ovensa, mutta sen ansioista saimme paikallisesta kuppilasta ehkä parhaimmat fish and chipsit ikinä.

Australien 2017-219.jpg

En ole koskaan itse saanut listalta valita, mistä kalaa annokseeni haluan. Emmekä todellakaan ole ikimaailmassa nähneet annoksissamme niin paljon ranskalaisia perunoita kuin täällä.

Port Campbell oli meidän Great Ocean Roadimme päätepiste. Kaupassakäynnin jälkeen palasimme samaa reittiä lyhyen matkan takaisin majapaikkaamme Southern Anchorage Retreatiin: täällä olimme keskellä hengästyttävän upeaa Otwayn kansallispuistoa. Täällä kengurut kirjaimellisesti hyppivät puskista pikkutielle: ne lähtevät liikkeelle hämärän tullen ja huoneistomme ikkunasta saattoi nähdä niiden laiduntavan kaukaisella niityllä. Täällä oli muuten aika hyvä nukahtaa.

Australien 2017-220.jpg

Seuraavana päivänä kävimme vielä läheisessä eläinpuistossa, ja sen jälkeen suuntasimme takaisin kohti Melbournea. Matka oli kääntymässä lopuilleen, sillä kotiinpaluu olisi edessä ihan pian. Mutta ennen Melbournea teimme vielä hieman erilaisen kävelyn, josta lisää reissun viimeisessä postauksessa.

Ihanaa kesäviikonloppua,

Milla ❤

p.s. osa kuvista: Marcus Rosenlund

2 kommenttia artikkeliin ”Great Ocean Road 2/2: Apollo Baysta Port Campbelliin

 1. Kuvat 12 Apostolilta näyttävät upeilta, vaikka myrkkykäärmeet ja bussilastillinen selfiekeppejä hieman kauhistuttaakin. Mutta ehkäpä Apostoleitakin upeammalta näyttää kuva ja maisema Otwayn kansallispuistosta. Wau! Hengästyttävän kaunista, ja jos siellä on vielä niitä kenguruitakin, taidan olla jo valmis ryhtymään pakkaustouhuihin :D.

  Liked by 1 henkilö

  1. Alueella on aivan uskomattoman upeat ja monipuoliset maastot ja maisemat: karua rannikkoa ja upeita mahdottoman vehreitä metsiä. Esimerkiksi patikkareittejä löytyisi uusia joka päivälle vaikka miten pitkään.

   Australia ei koskaan ollut korkealla omissa unelmissanikaan, mutta nyt kun Master Chef Australian kautta on päässyt taas näkemään Melbournen maisemia, huomaan kaipaavani sinne kovastikin. Ehkä joskus jonain päivänä, kun aikaa on käytettävissä enemmän kuin parisen viikkoa. Kengurut ovat kyllä mahdottoman hyvä syy lähteä sinne, ne ovat supersuloisia 🙂

   ❤️

   Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s