Wienin valoissa

Täällä eteläisessä Suomessa itsenäisyyspäivää vietettiin kauniin valkoisissa tunnelmissa. Arkipäivän koittaessa lumisade muuttui vedeksi ja valkoinen valoisuus katosi taivaan tuuliin.

Wienissä sää oli puolellamme koko viime viikonlopun ajan. Maassa oli kaikkialla kevyt valkoinen sokerikuorrute, joskin kaupungin kaduilla ei tätä juurikaan huomannut.

DSCF6284

Wien jos mikä on jouluhullun taivas: täällä joululta ei voi välttyä. Missään. Täällä eivät edes joulusta piittaamattomat voi (kuten puolisonikin, joka ei joulun hössötyksistä juuri perusta) muuta kuin lämmetä tunnelmoinnille. Viimeistään lämpimän omenapunssin tai glühweinin jälkeen.

DSCF6215

Raatihuoneen joulumarkkinat ovat ehkä Wienin tunnetuimmat. Onhan tämä hieman kitschimäistä, mutta yhtä kaikki kokemisen arvoista. Valot ovat upeat, ja erityisesti itse raatihuone näyttää komealta.

DSCF6237

Saksankielisissä maissa ei juurikaan puhuta joulumarkkinoista kuten meillä vaan Kristuslapsen markkinoista. Kristuslapsi jakaa Itävallassa myös jouluaaton lahjat.

Itävallassa joulupukin esikuva Pyhä Nikolaos vierailee jo joulukuun 6. päivänä kilttejä lapsia palkiten. Ennen Pyhää Nikolaosta joulukuun 5. päivänä tuhmia lapsia pelottelee ja uhkailee Krampus, joka on puoliksi pukki ja puoliksi paholainen.

DSCF6315

Wienissä jos missä joulu välkkyy ja kimaltelee. Kruunuissa, kuusissa, markkinoilla, puissa. Valoissa näkyy Wienin vanha keskusta, menneisyys, ja mahtipontisuus.

DSCF6498
Näiden kattokruunujen alla voi kuvitella itsensä jättiläismäisen tanssiaissalin parketille pyörähtelemään. 

Kapeitakaan kujia ei ole unohdettu. Ne valaisevat myöhäisen illan kulkijan tietä.

DSCF6480

Ehkä jotain hieman kuninkaallisempaa myöskin? Motiivit vaihtelevat, kun vain kurkkaat nurkan taa.

DSCF6500

Lukuisilla markkinoilla, katujen kulmissa. Pienen pienissä kynttilöissä kujilla, kirkoissa.

DSCF6471
Freyungin markkinat olivat pienet, mutta yhdet kaupungin kauneimmista.

Wienissä on parasta ei sen mahtipontisuus, vaan se, että kaiken sen keskellä voit yht’äkkiä törmätä kadunkulman valaistuun kuuseen ja punssikioskiin.

DSCF6339

Ja rauhoittua kaupungin suurimmassa konsertissa kesken vilkkaimman lauantai-illan hiljaisuuteen ja mieltä rauhoittaviin joulun sävelmiin.

DSCF6522

Matkalla hotelliin palaat vielä keskellä illan hälinää ja kauppakatua, ja törmäät yllättäen jättiläismäiseen rusettiin. Joulun suurin yllätyslahja ikinä? Jostain syystä tässä kaupungissa hälinä ei häiritse minua.

DSCF6548

Sillä tiedän, että voin mistä kadunkulmasta vain eksyä keskellä keskustan satunnaisten kulkijoiden kujia, astua yhden niistä lukuisista kirkoista hiljaisuuteen. Tai ottaa ratikan johonkin lukuisista asuinalueista. Astua sisään ystävälliseen kulmakunnan gasthausiin. Ja saada ehkä maailman parasta gulassia ikinä.

Meillä on talo keittiöremontin vuoksi sekaisin kuin pahemmankin myrskyn jäljiltä, joten joulun laittaminen saa tänä vuonna odottaa…Ja siksi Wieniin palataan ainakin täällä blogissa vielä kertaalleen.

Ihanaa viikonloppua ystävät!

Milla ❤

6 kommenttia artikkeliin ”Wienin valoissa

 1. Oi, teillä on ollut varmasti elämyksellinen reissu! Huikaisevaa valojuhlaa!
  Vaan hurjalta kuulostava tapaus tuo Krampus…tykkään kyllä enemmän meidän tonttusista ja joulupukistamme:)

  Voimia keittiöremppan ja lempeää jouluun laskeutumista♥

  Liked by 1 henkilö

 2. Ihana wieniläinen joulunalusaika! Niin kauniita kuvia. Kävin mieheni kanssa Wienissä joulunalusreissussa vuonna 2008 – aikaa siis on mennyt, mutta palautit niin paljon mieleen. Samoja kulmia, suloista tunnelmaa (ja joulussa saa ollakin kitschiä, wieniläiset vielä osaavat sen niin hyvin), valoa talven keskellä.

  Liked by 1 henkilö

 3. Oi mitä valon juhlaa. Kuvista aistii tunnelman.
  Itse en osaa kuvata pimeässä lainkaan – en valoja enkä mitään muutakaan. Kärsivällisyys ja aika ei ole riittänyt opetteluun. Ehkä jonain päivänä, on paljon tilanteita missä haluaisin osata. sinä selvästi osaat 🙂
  Tsemppiä remonttiin! Vaikka kyllä sitä sentään vähän aikaa kärvistelee, kun palkintona on uusi keittiö. Toivottavasti saatte jouluksi valmista.

  Liked by 1 henkilö

  1. Minäkin menen aika lailla kameran automaattisäädöillä pimeässä, mutta itse säädän lisäksi mahdollisimman suurelle aukolle 🙂 Vielä unelmoin, että jonain päivänä oppisi manuaaliset säädöt kaikkinen hienouksineen…

   Kiitos, kyllä tämä remontti vaatii pitkää pinnaa, tuntuu että ei voi oikein laittaa jouluakaan mihinkään, kun koko keittiö on olohuoneessa…Mutta toivotaan, että homma etenisi reippaasti ensi viikon aikana ja saisi kodin raivattua 😀 Mutta on se kyllä kiva, kun keittiö saa uuden raikkaan ilmeen. Tiedä miten siellä sitten voi edes ruokaa laittaakaan 😉

   Mukavaa uutta viikkoa!

   Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s